Sudan’daki iç savaş, iki yılı geride bırakırken, ülkedeki insani kriz giderek derinleşiyor. 15 Nisan 2023’te başlayan çatışmalar, on milyonlarca insanı evlerinden zorla çıkardı ve yaklaşık 150 bin kişinin ölümüne yol açtı. Savaşın 3. yılına girmesiyle, 30 milyon kişi acil insani yardıma ihtiyaç duyarken, 24.6 milyon kişi derinleşen bir açlık kriziyle karşı karşıya.
HARTUM’UN KONTROLÜ YENİDEN ORDUDA
Son haftalarda, Sudan ordusu başkent Hartum’u yeniden kontrol altına aldı. Savaşın odağı ise Kuzey Darfur’a kaymış durumda. Burada RSF (Hızlı Destek Kuvvetleri) grubu, el-Fasher şehrinde kuşatma başlatarak birçok kişinin ölümüne sebep oldu.
CİNSİYET TEMELLİ ŞİDDET ARTIKTA
Savaşın getirdiği kaosla birlikte, Sudan’da cinsiyet temelli şiddet hızla arttı. 12,1 milyon kişi bu şiddet tehdidi altındayken, bir yaşındaki çocuklar dâhil, kadınlar ve kız çocukları cinsel saldırılara uğramaktadır.
ÇOCUKLAR SAVAŞIN EN BÜYÜK MAĞDURLARI
Sudan’da çocuklar, savaşın en büyük kurbanları arasında yer alıyor. Çocuklar, cinsel şiddet, silahlı gruplar tarafından zorla asker alımı ve eğitim kaybı gibi büyük tehlikelerle karşı karşıya. 2024 yılı itibariyle 221 çocuk tecavüzüne uğradı.
AÇLIK KRİZİ DERİNLEŞİYOR
Sudan’daki açlık krizi hızla yayılıyor. BM verilerine göre, 24,6 milyon kişi acil gıda yardımına ihtiyaç duyuyor, bunlardan 638 bin kişi ise açlık sınırında. Çiftçilik, savaş nedeniyle durma noktasına geldi; tarlalar terk edildi ve yerinden edilen aileler yiyecek bulmakta zorlanıyor.
SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKÜYOR
Sudan’ın sağlık sistemi savaş nedeniyle çökme noktasına geldi. 542 sağlık tesisine saldırı düzenlendi ve 122 sağlık çalışanı hayatını kaybetti. Kolera salgını ise 1.567 can aldı ve sıtma, dengue gibi hastalıklar hızla yayılmaya devam ediyor.
ACİL YARDIM ÇAĞRILARI
Uluslararası yardım kuruluşları, Sudan’daki insani krize acil müdahale çağrısı yapıyor. Savaşın yarattığı kaos ortamında, özellikle kadınlar, çocuklar ve yaşlılar en büyük tehlikeleri yaşıyor.
Kaynak: AA