Somali hükümeti ve Birleşmiş Milletler (BM), uzun süren kuraklık, devam eden çatışmalar ve insani yardımlardaki ciddi düşüş nedeniyle 2025 Nisan ayına kadar Somali nüfusunun neredeyse dörtte birini oluşturan 4,4 milyon kişinin kıtlık riskiyle karşı karşıya kalabileceği konusunda acil bir uyarıda bulundu.
YETKİLİLERDEN ACİL MÜDAHALE ÇAĞRISI
Somali Afet Yönetim Ajansı (SoDMA) Komiseri Mohamuud Moallim, çarşamba günü yapılan ortak açıklamada, krizin ciddiyetine dikkat çekti. Moallim, toplumların sadece şiddetli kuraklıkla değil, aynı zamanda artan gıda fiyatları ve tırmanan şiddet olaylarıyla da mücadele ettiğini belirtti. Daha fazla felaketin önlenmesi ve Somali’nin dayanıklılığının güçlendirilmesi için derhal ve koordineli bir eylem çağrısında bulundu.
İNSANİ DURUM KÖTÜLEŞİYOR
SoDMA tarafından Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), UNICEF ve Dünya Gıda Programı (WFP) ile işbirliği içinde yayımlanan uyarıda, ülkedeki insani durumun giderek kötüleştiği vurgulandı. Uzmanlar, Nisan ve Haziran 2025 arasında beklenen mevsimsel yağışların ortalamanın altında kalacağı tahmin edildiğinden, etkilenen kişi sayısının daha da artmasından endişe ediyor.
YARDIM PROGRAMLARINDA KESİNTİLER YAŞANIYOR
Fon yetersizliği nedeniyle gıda yardımı, beslenme desteği ve su ile sanitasyon hizmetleri gibi hayati programlarda kesintiler yaşanıyor. Somali’nin 2025 İnsani Yardım ve Müdahale Planı kapsamında krizle mücadele etmek için 1,42 milyar dolara ihtiyaç duyuluyor, ancak şu ana kadar bu miktarın yalnızca %12,4’ü temin edilebildi.
SOMALİ YENİDEN KITLIK TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA
Bu uyarı, Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) tarafından yapılan son analizlerin ardından geldi. Analizlere göre, halihazırda 3,4 milyon Somalili kriz seviyesinde veya daha kötü açlıkla mücadele ediyor. Ülke, 2022’de yaşanan ve BM verilerine göre binlerce insanın hayatını kaybetmesine yol açan kıtlık felaketinin eşiğinde bulunuyor. O dönemde hayatını kaybedenlerin neredeyse yarısını çocuklar oluşturuyordu.