Afrika Birliği’nin Kişilerin Serbest Dolaşımı Protokolü, kıta içi entegrasyonu derinleştirmek amacıyla hızla onay sürecine girmekte. Hükümet yetkilileri, göç uzmanları ve sivil toplum temsilcileri, bu hafta Mombasa’da bir araya gelerek, sürecin hızlandırılması gerektiğini vurguladılar.
BM Afrika Ekonomik Komisyonu (ECA) ve Afrika Birliği Komisyonu (AUC) tarafından ortaklaşa düzenlenen toplantıda, “Kişilerin Serbest Dolaşımı ve İşgücü Hareketliliği ile Beceri Taşınabilirliği” başlıklı yeni bir rapor tartışıldı. Bu rapor, Afrika’daki göç algısını dönüştürmeyi ve iş gücü hareketliliğinin önündeki engelleri ortadan kaldırmayı amaçlıyor.
GANA, KENYA VE ZAMBİYA ÖNCÜLÜĞÜ
Gana, Kenya ve Zambiya, Serbest Dolaşım Protokolü’nü hızlandırma noktasında öncülük ediyor. Gana, tüm Afrika vatandaşları için vizesiz giriş imkânı sağlarken; Kenya, e-Seyahat Yetkilendirme (ETA) sistemi başlattı ve Zambiya vize muafiyetini genişletti. Bu ülkeler, Afrika Kıta Serbest Ticaret Alanı (AfCFTA) imzacıları olarak da entegre ticaret ve hareketlilik stratejileri geliştiriyorlar.
AFRİKA’NIN İÇ GÖÇ FIRSAT OLARAK GÖRÜLÜYOR
ECA Bölgesel Entegrasyon Bölümü Şefi Francis Ikome, Afrika içindeki göçün bir fırsat sürücüsü olduğunu belirtti. Ayrıca, ECOWAS modeline atıfta bulunarak, Afrika’daki insan odaklı entegrasyonun ne kadar etkili işlediğine dikkat çekti.
AU, Serbest Dolaşım Protokolü’nün onaylanması için çabalarını hızlandırırken, Gana, Kenya ve Zambiya’nın bu alandaki liderliği kıta genelinde değişimin ilk adımları olarak yorumlanıyor.
Kaynak: Further Africa