Burkina Faso Güvenlik Bakanı Mahamadou Sana, pazartesi akşamı devlet televizyonu RTB’de yaptığı açıklamada, ülkeye yönelik büyük bir komplonun istihbarat birimlerinin titiz çalışmaları sayesinde engellendiğini duyurdu. Bakan, söz konusu komplonun 16 Nisan 2025’te başkent Ouagadougou’daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na yapılacak saldırıyla başlamasının planlandığını söyledi.
HEDEF KAOS ORTAMI YARATARAK YÖNETİMİ ELE GEÇİRMEK
Açıklamaya göre, komplonun arkasındaki kişiler, ülke genelinde eş zamanlı saldırılarla kaos yaratmayı ve böylece iktidarı devralmayı amaçlıyordu. Güvenlik Bakanı, “Nihai hedef, Burkina Faso’yu kargaşa içine sürükleyip, birkaç yıl içinde ülkeyi dış güçlerin kontrolüne açık hale getirmekti” ifadelerini kullandı.
ASKERLER VE TERÖRİSTLER ARASINDA İŞBİRLİĞİ
Bakan Sana, komplonun failleri arasında, Burkinabe Silahlı Kuvvetleri’ne mensup bazı askerlerin bulunduğunu, bu kişilerin terörist gruplarla iletişim kurarak hassas bilgileri paylaştıklarını belirtti. Bu durumun, sivillere ve güvenlik güçlerine yönelik saldırıların artmasında etkili olduğu vurgulandı.
Güvenlik Bakanlığı’nın yürüttüğü soruşturmada, komploya katılan bazı isimler tespit edildi. Bunlar arasında Askeri Adalet Taburu’ndan Teğmen Barry Abdrahmane, Subay Compaoré Joanie, eski astsubay Zerbo Laoko, Entegre Harekât Merkezi’nden bir görevli subay, Komutan Ouédraogo Frédéric ve yurt dışında eğitim gören Silahlı Kuvvetler subayı Kaboré Constantin yer aldı.
Bakan Sana, komployu planlayan çok sayıda kişinin tutuklandığını, bazı şüphelilerin ise komşu ülkelere kaçtığını ifade etti. Soruşturmanın sürdüğü ve istihbarat servislerinin gözetleme faaliyetlerine devam ettiği bildirildi.
HALK UYARDILAR: SAKİN KALIN VE DİKKATLİ OLUN
Bakan Sana, vatandaşlara şüpheli faaliyetleri yetkililere bildirmeleri çağrısında bulundu. “Cesur güvenlik güçlerimizin dikkatli ve kararlı şekilde görevlerini sürdürmeleri gerekiyor,” dedi.
GEÇİŞ SÜRECİ VE BÖLGESEL İTTİFAKLAR
Hatırlanacağı üzere Burkina Faso, 2022 yılında iki askeri darbe yaşamış ve ardından beş yıllık bir geçiş süreci ilan etmişti. Ülke, aynı şekilde askeri yönetimle idare edilen Mali ve Nijer ile birlikte Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS)’ndan ayrılmış ve Sahel Devletleri İttifakı Konfederasyonu’nu (AES) kurmuştu. Üç ülke, Fransa ile diplomatik ilişkilerini de askıya almış durumda.